Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš: Rozpočet EU by se měl zaměřit na investice do bezpečnosti a na posílení konkurenceschopnosti

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - První debaty o příštím víceletém finančním rámci EU by měly být součástí jednání na neformálním summitu EU 23. února. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že by se měl rozpočet unie více zaměřit na investice do bezpečnosti a na posílení konkurenceschopnosti.

"My si myslíme, že by bylo dobré, aby se rozpočet zaměřil na efektivní investice v klíčových oblastech, jako jsou bezpečnost, migrace či obrana, abychom efektivně zabránili nelegální migraci. Rozpočet EU musí současně přispět k posilování konkurenceschopnosti Evropy, ekonomickému růstu a inovacím," řekl dnes Babiš ve sněmovním evropském výboru.

Evropské prostředky by dle Babiše měly jít do stavby infrastruktury, a to nejen té dopravní. "Nám tady chybí investice do nemocnic, do přístrojů domovy seniorů v obcích. Z toho můžeme růst, potom máme i větší výběr daní," řekl premiér novinářům po svém vystoupení ve výboru.

Takzvané měkké programy, například pro omezování nezaměstnanosti nebo pro školení, nechtěl Babiš zavrhovat. Česko ale podle něj musí mít hlavní slovo v rozhodování, na co peníze využije, priority podle něj nemají přicházet ze strany Evropské komise.

Babiš dnes také odmítl tvrzení, že země V4 souhlasily se zvýšením svého příspěvku do evropského rozpočtu, jehož objem se v budoucnu sníží kvůli odchodu Británie z EU. Naopak uvedl, že by unie měla místo zvyšování příspěvků členských států více šetřit ve svých strukturách.

Témata:  Andrej Babiš EU rozpočet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.