Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Socha nebude stát, ale ležet? Německé město našlo kompromis

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Wesel - Západoněmecké městečko Wesel delší dobu vedlo spor o pomník kontroverzního císaře Viléma I. Socha se sice nakonec vrátí z depositáře na veřejnost, ale místo toho, aby stála na podstavci jako kdysi, bude patrně ležet.

Postava prvního německého císaře vyvolává rozporuplné emoce. Ve spolupráci se svým kancléřem Ottem von Bismarckem nese sice zásluhu na sjednocení Německa, zodpovědný je ale i za války s Dánskem, Rakouskem a Francií, které k němu vedly, či za takzvané zákony proti socialistům namířené proti rostoucímu vlivu německé sociální demokracie.

"K armádě měl Vilém I. vždy blízko, k demokracii měl krajně daleko," řekl düsseldorfský historik profesor Christoph Nonn, který tím shrnul námitky odpůrců návratu císařovy sochy do veřejného prostoru města Wesel.

Skupina obyvatel města u nizozemských hranic ale před časem založila spolek, jehož cílem bylo právě obnovení pomníku, který byl v roce 1946 stržen z podstavce a rozlomil se na dvě části.

Radnice někdejšího pruského posádkového města chtěla uspokojit příznivce i odpůrce pomníku, a tak přišla s šalamounským řešením. Třináctého dubna se 2,65 metru vysoká a tři tuny vážící mramorová socha císaře Viléma z roku 1907 vrátí na veřejnost, nebude ale stát na podstavci jako v minulosti, ale ležet na zemi. Kolemjdoucí tak nebudou mít podle radnice pocit, že na ně monarcha shlíží. Socha se rovněž nevrátí do prominentního prostoru u nádraží, ale na méně frekventované místo u místního muzea pruských dějin. Přikrytá bude skleněným sarkofágem.

Témata:  Německo pomník historie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy