Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dojde v USA ke zpřísnění zákona o zbraních?

zbraně
zbraně
Foto: Pixabay

Washington - V Kongresu USA se znovu začalo debatovat o kontrole zbraní hned ve čtvrtek po středečním krveprolití na floridské střední škola, avšak podle starého vzorce - mnoho demokratů žádalo zpřísnění zákonů a republikáni poukazovali na psychický stav střelce. Změny tak ani tentokrát očekávat nelze.

"Jakožto otce mě k smrti děsí, že se zde nebere vážně otázka bezpečnosti našich dětí. A totéž si pomyslí mnoho rodičů z jižní Floridy," řekl v Senátu demokrat Chris Murphy.

Hned po střelbě v Las Vegas, při níž loni zahynulo téměř 60 lidí, se spolu s dalšími pokoušel prosadit zákaz zařízení, jež umožňuje úpravu poloautomatické zbraně na automatickou, jak to učinil střelec v Las Vegas. Místo toho však sněmovna, ovládaná republikány, v prosinci uvolnila pravidla pro skryté nošení zbraně napříč státy, které takové držení povolují.

Do zákona se dostalo vlivem dalšího incidentu, tentokrát v Texasu, kde střelec loni v listopadu zabil v kostele dvě desítky lidí, pouze opatření, které umožňuje rozšířit databázi FBI lidí, kteří si nemohou legálně koupit zbraň.

Předseda Senátu Paul Ryan ve čtvrtek řekl, že by se Kongres měl zaměřit na to, zda jsou současné zákony účinné, včetně těch, podle nichž se mentálně postižení jedinci ke zbrani dostat nemají. Prezident Donald Trump prohlásil, že se s problematikou spojenou s mentálním zdraví vypořádá. O zbraních se nezmínil.

Floridský senátor Bill Nelson ve vzkazu těm, kdo si myslí, že je předčasné hovořit o násilí páchaném zbraněmi, řekl: "Kdy bude pravý čas? Kolik lidí ještě musí zemřít?" Podle něj není možné zůstat u tématu mentálního zdraví.

Cruz k útoku použil poloautomatickou pušku AR-15. List Los Angeles Times si všimnul, že právě tato zbraň byla použita při velkých útocích v minulých šesti letech - v Newtownu 2016 (26 mrtvých), v San Bernardinu 2015 (14), v Orlandu 2016 (49), v Las Vegas 2017 (58), v Sutherland Springs 2017 (26). Předtím útočníci používali pistole, i když i takovou zbraní student zabil v roce 2007 na Virginském polytechnickém institutu 32 osob.

Rychlopalná AR-15 může způsobit vážnější zranění než pomalejší pistole. Někteří pachatelé používají pušky se zásobníky s 30 náboji, což jim umožňuje střílet déle bez přerušení, než je tomu v případě pistolí opatřenými menšími zásobníky. K těmto poloautomatům podle ní navíc existují dodatečná zařízení, která běžnému uživateli umožní držet zbraň ve výšce pasu při palbě a zároveň ji udržet stabilizovanou. Dají se k ní také sehnat velkokapacitní zásobníky.

Vlivná Národní asociaci držitelů zbraní (NRA) se této zbraně zastává. Na svém blogu AR-15 označuje za "upravitelnou, přizpůsobivou, spolehlivou a přesnou, využitelnou při sportovní střelbě, lovu a v situacích sebeobrany".

Témata:  zbraně USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy