Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dojde mezi Ukrajinou a Ruskem k výměně vězňů? Propuštění by se mohlo týkat i ukrajinského režiséra

Oleg Sencov
Oleg Sencov
Foto: slobodnaevropa.org

Kyjev - Ukrajina připravuje další výměnu vězňů s Ruskem, která se má týkat i ukrajinského režiséra Oleha Sencova, odsouzeného na Krymu k 20 letům za údajný terorismus. K jeho propuštění vyzvala Evropská unie, USA, Amnesty International i filmové svazy na Ukrajině a v Rusku. Šéf Kremlu Vladimir Putin dosud podobné výzvy ignoroval.

Sencov podle rozsudku po anexi Krymu v roce 2014 zorganizoval žhářské útoky na kanceláře spolku Krymské společenství Rusů a ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko v Simferopolu. Chystal se prý také vyhodit do povětří Leninův pomník. Putin o něm prohlásil, že "zasvětil svůj život terorismu".

Několikrát později sice naznačil, že by kauza Sencova mohla skončit jeho osvobozením, musejí ale prý k tomu "uzrát podmínky". Ukrajinské žádosti o Sencovovo vydání ruští prokurátoři odmítají.

Podle dnešního vyjádření ukrajinské ombudsmanky Valerije Lutkovské by spolu se Sencovem mohl být vyměněn Roman Suščenko, ukrajinský novinář obviněný v Rusku ze špionáže. Suščenko je zatím ve vazbě a čeká na soud.

Sencova a Suščenka by Kyjev chtěl vyměnit za dva bývalé ukrajinské vojáky, kteří po anexi Krymu v roce 2014 přeběhli k Rusům a v roce 2016 byli na administrativní hranici mezi Krymem a zbytkem Ukrajiny zadrženi ukrajinskou policií. Alexandr Baranov a Maxim Odincov, oba etničtí Rusové, byli v Kyjevě za dezerci odsouzeni ke 13 a 14 letům vězení. Zda Moskva na podmínky výměny přistoupí, není zatím známo.

Témata:  Ukrajina Rusko Oleg Sencov

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.