reklama

Osmadvacetiletý Richard Pinedo žijící v jižní Kalifornii se ke své kriminální činnosti přiznal již v pondělí zvláštním týmu vyšetřovatele Roberta Muellera. Přiznáním si zajistil příslib nižšího trestu. Podle webu týdeník Newsweek mu hrozí 15 let vězení a pokuta 250.000 dolarů (přes pět milionů Kč).

Američan provozoval online službu s názvem Auction Essistance, přes kterou nakupoval a prodával čísla bankovních účtů, jejichž prostřednictvím zájemci obcházeli bezpečnostní opatření společností zabývajících se digitálními platbami. Pinedo takto zneužíval osobní údaje nic netušících lidí a vydělal na tom podle obvinění desítky tisíc dolarů.

Americké úřady z vměšování obvinily 13 ruských občanů a tři ruské právní subjekty. Podle vyšetřovatelů hodlali šířit „diskreditující informace" o prezidentských kandidátech, jako byla Hillary Clintonové, Marco Rubio a Ted Cruz, podporovat naopak chtěli demokratického kandidáta Bernieho Sanderse a republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

„Američané jsou velice citliví lidé, vidí to, co chtějí vidět. Chovám k nim velkou úctu. Vůbec se nezlobím, že jsem se ocitl na tomto seznamu. Chtějí-li vidět čerta, ať ho vidí," řekl jeden z obviněných, ruský miliardář Jevgenij Prigožin.

Obvinění se údajně vydávali za představitele amerických organizací a jejich aktivisty, organizovali v USA protesty a platili za účast skutečných amerických občanů pomocí ruských bankovních účtů. Kromě toho prý navštěvovali USA, aby shromažďovali "zpravodajské informace", potřebné k zasahování do voleb.