Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka mezi USA a KLDR? Neočekávejte automaticky vítězství Američanů, vzkazuje expert

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Americký expert a profesor Lyle J. Goldstein varuje, že pokud by došlo k válce mezi USA a Severní Koreou, neznamená to automatické americké vítězství. Z historie připomíná například válku ve Vietnamu, kterou USA nakonec prohrály.

Goldstein pro server nationalinterest.org vysvětluje, že i ve sportu se stává, že podceňovaný tým někdy favorita porazí. Stejně tomu tak bylo v roce 1905, kdy Japonské císařství porazilo Ruské impérium. Jen málokdo se domníval, že by to mohlo takto skončit. Přesto bylo ruské loďstvo v bitvě u Cušimy poraženo a posláno na dno průlivu. Kdo by si pomyslel, že i Vietnam potrápí a nakonec porazí USA v 60. letech minulého století. "Pokud se uvažuje o tragické možnosti války mezi KLDR a USA, tak by měli američtí plánovači k tomu přistoupit s pokorou, která by jim umožnila předvídat některé nástrahy," míní expert.

Podle profesora by se dala zamítnout varianta případného pozemního útoku, protože je tam silná koncentrace sil a obtížný terén. Dalo by se však uvažovat o námořním útoku. Díky spolupráci s námořnictvem Jižní Korey by mohly USA beztrestně úřadovat u pobřeží KLDR a mocně udeřit kladivem. Ovšem to všechno za předpokladu, že se do incidentu nezapojí i Čína a Rusko. Profesor a publicista však varuje, že by americké námořnictvo čelilo velké hrozbě: balistické raketě Hwasong'-9.

Tato raketa je popisována jako inteligentní raketa, proti které by nejspíše byly letadlově lodě takřka bezmocné. Raketa je údajně 12 metrů dlouhá a 80 cm široká. Podle odhadů má v dolní častí vršku rakety čtyři trojúhelníková žebra, která naznačují, že by hlavice byla schopná samostatného manévru. Vzhled by tedy odpovídal zhruba obyčejné protiletadlové balistické raketě, disponuje vyšší účinností co se týká proniknutí protiraketového systému.

Největší problém pro severokorejskou armádu je však nalezení a efektivní sledování amerických válečných lodí na moři, protože KLDR nedisponuje systémem družic a jeho pozemní radary přes oceán dokáží detekovat lodě pouze do vzdálenosti sto kilometrů. Rakety by však mohly fungovat alespoň jako zastrašující manévr, aby udržel letadlové lodě například 500 kilometrů od pobřeží a znesnadnil tak USA překvapivé letecké útoky na KLDR. Problém by ovšem nastal, pokud by na hlavice severokorejská armáda dala jaderné hlavice. Nejenže by rakety nemusely vůbec trefit svůj cíl, ale způsobily by obrovské škody v okolí. Následky by byly takřka zničující. "Americké námořnictvo se nemusí obávat KLDR, ale ani by ji nemělo podceňovat," shrnul expert Lyle J. Goldstein.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy