Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropský měnový fond? Šéfka MMF Lagardeová nemá námitky, o konkurenci prý nejde

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF)
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF)
Foto: European Union

Vídeň - Brusel spřádá plány na přeměnu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) v Evropský měnový fond. Předsedkyně Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová proti tomu nemá žádné námitky.

ESM začal fungovat v říjnu 2012 a stal se důležitým nástrojem k řešení dluhových krizí, například v Řecku či Španělsku. Evropská komise navrhuje jeho přeměnu v Evropský měnový fond podléhající kontrole Evropského parlamentu. Tento plán podporují například Německo a Francie, píše agentura Reuters.

"Krize, kterou eurozóna prošla, ukazuje, že je zapotřebí systém krizového řízení, který by byl nezávislý, měl schopnost rychle reagovat a fungoval podle striktních pravidel. Jak se bude takovýto mechanismus jmenovat, je druhořadé. Jestli se má jmenovat Evropský měnový fond, tak prosím," uvedla Lagardeová v rozhovoru se švýcarským listem Tages-Anzeiger.

Evropa si podle ní nepřisvojuje roli MMF. "Nesloužíme určitému regionu, ale 189 zemím. To zahrnuje rovněž země eurozóny. Pokud se společně rozhodnou zapojit další krizové mechanismy jako ESM, je to v pořádku," míní šéfka MMF.

Témata:  Christine Lagardeová Mezinárodní měnový fond (MMF) ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy