Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák se zbavuje členů IS: Turkyně bude oběšena, Francouzku čeká vyhoštění

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Bagdád - Irácký soud odsoudil k trestu smrti oběšením Turkyni, dalších deset žen dostalo doživotní vězení a jednu Francouzku čeká vyhoštění. Podle verdiktu byly v teroristické organizaci Islámský stát (IS). Proti rozsudku se odsouzené mohou odvolat.

Kromě odsouzené Turkyně a deseti dalších žen rozhodl irácký soud o vyhoštění 27leté Francouzky Méliny Bougedirové, která byla spolu se svými čtyřmi dětmi zadržena při osvobození Mosulu a dosud si odpykávala sedmiměsíční trest vězení za "nelegální vstup do Iráku". Tři z jejích dětí už soud repatrioval.

V roce 2014 se Islámskému státu podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku. O tři roky později přišel IS prakticky o veškeré území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Na začátku prosince Irák po třech a půl letech bojů ohlásil definitivní porážku IS. Radikálové v zemi nicméně dále páchají krvavé útoky.

Irácké úřady přesné údaje o celkovém počtu zadržených džihádistů nesdělily. Agentura AFP však s odvoláním na tvrzení iráckých vojáků a kurdských milicí napsala, že se několik set členů IS vzdalo a další z boje uprchli a vrátili se k civilnímu životu. Jen v severoirácké provincii Ninive, kde se Mosul nachází, bylo zatčeno 4000 radikálů.

Témata:  Irák Islámský stát trest smrti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy