Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džijhádisté z IS přepadli v Iráku provládní konvoj. 12 lidí zemřelo, zajatce teď chtějí popravit

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Kirkúk - Radikálové z Islámského státu u iráckého města Kirkúk přepadli konvoj iráckých provládních sil. 12 vojáků zabili a dalších nejméně deset členů Lidových mobilizačních sil (PMF) bylo uneseno. Incident se stal v neděli.

Irácká armáda a její spojenci tento měsíc zahájili operaci s cílem upevnit kontrolu v hornaté oblasti v okolí ropného města Kirkúk. V regionu jsou podle agentury Reuters aktivní dvě ozbrojené skupiny.

"IS využil špatného, deštivého počasí a přepadl konvoj PMF. Nejméně deset členů PMF se stále pohřešuje a obáváme se, že je IS popraví," uvedl místní vůdce PMF Abbás Džabúrí s tím, že radikálové na sobě při útoku měli policejní uniformy.

V prosinci Irák oznámil, že Islámský stát, který v roce 2014 kontroloval třetinu země, byl v Iráku poražen. Skupina však nadále páchá krvavé bombové útoky.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy