Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska a Van der Bellen varovali před plánem Rakouska omezit přídavků na děti cizinců

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen
Foto: Wikimedia Commons

Vídeň - Rakouský prezident Alexander Van der Bellen a jeho slovenský protějšek Andrej Kiska dnes ve Vídni varovali před plánem rakouské vlády omezit v EU vyplácení přídavků cizincům na jejich děti žijící ve své vlasti. Van der Bellen zdůraznil, že v Rakousku pracují tisícovky slovenských zdravotních sester a pečovatelek. Je podle něj obtížné si představit, jak by bez této pomoci vypadaly pečovatelské služby v Rakousku.

Van der Bellen v souvislosti s indexací přídavků na děti upozornil na možné problémy s unijním právem. Na společné tiskové konferenci s Kiskou dále zdůraznil, že jde o "morální otázku".

Kiska označil za nespravedlivé, když někdo pracuje v Rakousku a přispívá tam do sociálního systému, a přitom z něj nedostává zajištění. Podle něj to také není něco, "co by zlepšovalo vztahy mezi zeměmi".

Podle loňského průzkumu, z něhož cituje APA, uvedlo až 40 procent pečovatelek, že bez přídavků na děti by práci v Rakousku nevykonávaly, protože by se už nevyplatila. Podle odhadů pracuje v Rakousku až 40.000 slovenských pečovatelek, které pobírají přídavky na zhruba 30.000 dětí.

Kiska dnes do Vídně přicestoval vlakem. Jeho rakouský protějšek ho uvítal na hlavním nádraží a poté oba prezidenti navštívili projekt T.R.A.M. neboli speciálně upravené vlakové spojení mezi Bratislavou a Vídní. Umělecky uspořádané vagony připomínají 25 let vztahů mezi Rakouskem a Slovenskem. Kiska zdůraznil, že když v roce 1989 poprvé navštívil Západ, bylo to vlakem do Vídně. Poukázal přitom na blízkost Vídně a Bratislavy. Necelých 70 kilometrů dlouhá trať mezi oběma hlavními městy byla otevřena už v roce 1914.

Šéf rakouských drah (ÖBB) Andreas Matthä zdůraznil, že v budoucnu budou na přebudované trati jezdit i osobní soupravy Railjet. Denně vlak mezi oběma městy přepraví na 5000 lidí. Podle rakouské hlavy státu bude cesta v budoucnu trvat tři čtvrtě hodiny, přičemž dříve to bylo i přes dvě hodiny.

Podle Van der Bellena jsou vztahy mezi oběma zeměmi "excelentní" a kontroverze v nich musí člověk hledat téměř zoufale. Jednou z nich je však jaderná energie. Rakousko vyjadřuje dlouhodobě odpor vůči atomovým elektrárnám v sousedních zemích.

Témata:  Andrej Kiska Rakousko Slovensko Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy