Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijské armádě unikl lídr Boko Haram, vojáci se museli dát na ústup

Islamisté z Boko Haram
Islamisté z Boko Haram
Foto: Newsweek.com

Abuja - Nigerijští vojáci se při nedávné operaci dostali do těsné blízkosti hlavního tábora islamistické skupiny Boko Haram, dostali však rozkaz zastavit svůj postup a následně se museli stáhnout.

S odvoláním na osoby, které se operace účastnily, to dnes napsal zpravodajský server BBC. Ozbrojeným silám údajně těsně unikl lídr Boko Haram Abubakar Shekau.

Na jeho hlavu vypsala armáda odměnu 8000 dolarů (164.000 Kč) a již několikrát tvrdila, že vůdce radikálů zranila, zabila či dopadla. Nedávno byla údajně velmi blízko jeho zadržení, když se vojáci dostali k hlavnímu táboru islamistů v lese Sambisa jižně od města Maiduguri. Následně však přišel rozkaz zastavit postup a vojáci posléze ustoupili.

Shekau uprchl ze své skrýše, přičemž v ní zanechal svou čepici, bundu, pistoli i počítač, řekl BBC člen milice spolupracující s armádou. "Utekli pryč, viděl jsem to na vlastní oči," dodal.

Témata:  Nigérie Boko Haram Abubakar Shekau

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy