Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump obejde Kongres? Chce zakázat úpravu pušek na samopaly

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Minulý týden si střelba mladíka na floridské škole vyžádala 17 obětí na životech. V USA incident zesílil dlouhodobou debatu o nutnosti více regulovat prodej zbraní. Americký prezident Donald Trump o tom původně nechtěl ani slyšet, nyní však předkládá nová opatření.

Trump v úterý oznámil, že chce v USA zakázat úpravu pušek na automatické zbraně, s kterými lze za minutu vystřelit několik set nábojů. "Před chvíli jsem podepsal dokument, který žádá generálního prokurátora, aby navrhl zakázat součástky,se kterými lze z legálně držené zbraně vytvořit samopal, " uvedl Trump. Tímto krokem by obešel Kongres, kde podobný legislativní návrh zatím neprošel, a to navzdory loňskému masakru v Las Vegas, při kterém útočník automatickou puškou zabil 58 lidí.

Snahy zavést přísnější pravidla při prodeji střelných zbraní byly dosud v USA marné, přestože řádění zběsilých střelců v zemi jen za posledních několik let zaplatily životem desítky lidí. Sám prezident omezení prodeje zbraní dosud nikdy nakloněn nebyl a netajil se podporou Národní asociace držitelů zbraní (NRA), mocné lobbistické organizace, která Trumpa podporovala ve volební kampani.

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová v úterý zároveň uvedla, že Trump zvažuje zvýšit minimální věkovou hranici pro koupi pušek v USA.

Přestože nejnovější kroky stále nesplňují požadavky aktivistů bojujících za zpřísnění zákonu o držení zbraní, podle agentury Reuters reprezentují jistý posun v postoji prezidenta, který se během své volební kampaně v roce 2016 těšil podpoře zbrojní lobby.

Témata:  Donald Trump zbraně USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy