reklama

Experti na islamismus pracující pro BAMF očekávají rostoucí počet návratů bojovníku IS po rozsáhlých územních ztrátách islamistické organizace. Odborníci radí rodinám, jejichž mladí členové se chtějí připojit k radikálním islamistům nebo tak už učinili.

Nyní se odborníci na radikalizaci chystají na to, že nejen oni budou mít více práce. "Tímto tématem se budou v roce 2018 ve větší míře zabývat bezpečnostní úřady, ale také poradenská síť," řekl DPA šéf německých poradců pro záležitosti radikalizace Florian Endres.

Podle experta je nutné zapojit a podpořit mimo jiné úřady péče o mládež. Německá vláda naposledy odhadovala, že by se do Německa mohla vrátit více než stovka dětí přívrženců IS, kteří vycestovali do Sýrie či Iráku.

Poradci při BAMF pomáhají rodinám, jejichž mladí příslušníci se dostávají do styku se salafisty, kteří vyznávají zvláště konzervativní verzi islámu. Salafismus je považován za živnou půdu terorismu, podotýká DPA. Nejčastěji na příslušnou horkou linku volají matky, následují učitelé a spolupracovníci úřadu.