Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci zatím nezmírní tresty za malé množství drog

Marihuana
Marihuana
Foto: Reprofoto ČT

Bratislava - Slovensko prozatím nezmírní tresty za přechovávání malého množství drog, což je v současnosti v zemi trestným činem. Proti dekriminalizaci drog se veřejně postavila hlavně koaliční Slovenská národní strana. Místopředseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie a ministr hospodářství Peter Žiga zase za problém označil to, že předloha by se vztahovala nejen na takzvané měkké drogy, jako například marihuanu.

Ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská po nesouhlasu části koalice stáhla z dnešního jednání kabinetu premiéra Roberta Fica návrh zákona, který počítal s tím, že přechovávání nanejvýš například jednoho gramu marihuany, půl gramu heroinu či 0,3 gramu kokainu bylo nově pouze přestupkem, za který by viníkovi hrozila pokuta do 165 eur (4180 Kč).

Jen pokuta by hrozila i v případě většího množství drogy, pokud by ale současně nebylo překročeno zákonem stanovené množství účinné látky, u marihuany 0,1 gramu tetrahydrokanabinolu (THC). Až za opakované provinění v průběhu jednoho roku by viníkovi hrozilo trestní stíhání.

Žitňanská novinářům řekla, že upraví návrh na zmírnění postihů za přechovávání malého množství drog. Ministryně připustila možnost, že by se nová předloha vztahovala pouze na marihuanu.

Zmiňovaná množství drog, jejichž nepřekročení by na Slovensku bylo přestupkem, jsou nižší než v České republice. Český nejvyšší soud v roce 2014 stanovil, že přestupkem je například u marihuany deset gramů konopné sušiny, která musí zároveň obsahovat více než jeden gram účinné látky THC.

Témata:  Slovensko drogy marihuana

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy