Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezdomovci v Paříži? Ani po sčítání se neví, kolik jich je

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Ve francouzské metropoli proběhlo vůbec sčítání osob bez domova. Sociální pracovníci napočítali v ulicích, na nádražích či ve stanicích metra celkem 2952 lidí. Náměstek pařížské starostky Bruno Juillard k tomu uvedl, že počet zjištěný před týdnem je "nejspíš výrazně pod reálným stavem".

Sčítání osob "bez stálého bydliště" se konalo v noci z 15. na 16 února a umožnilo jej zapojení 1700 dobrovolníků. Podle deníku Le Monde by se k uvedeným téměř 3000 osobám mělo přičíst ještě 672 bezdomovců dočasně ubytovaných v prostorách města v rámci plánu pro zimní období.

"Údaj o 3624 bezdomovcích na území Paříže může být brán jako minimum, protože během dané noci byl, jak diktuje zimní plán, zpřístupněn velký počet lůžek," vysvětluje deník Le Monde. "Také však proto, že některá místa nebyla prozkoumána, jako třeba svahy na okraji města nebo skladiště. Některé osoby spící ve stanech navíc nebylo možné započítat," dodal Le Monde.

Předseda skupiny Samusocial, která sdružuje několik humanitárních iniciativ, Eric Pliez má za to, že "pokud přidáme ještě osoby, které se v zimních měsících ukrývají, dostaneme se přes 5000".

Debatu na toto téma rozvířil na konci ledna státní tajemník ministerstva pro územní soudržnost Julien Denormandie, když prohlásil, že v Paříži a okolí strávila předchozí noc venku jen padesátka "osamocených mužů".

Témata:  Paříž bezdomovci Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy