reklama

"Žádná regionální pomoc v této souvislosti Embracu poskytnuta nebyla. V minulosti dostali nějakou pomoc, ale to bylo dávno předtím, než se rozhodovali o tom, zda přesunou tuto výrobu. Nemám pocit, že to rozhodnutí (o přesunu výroby) již padlo," uvedl Žiga v reakci na vyjádření italského ministra průmyslu Carla Calendy, že stávající pravidla zakazují státní podporu firmám v případech konkurence mezi členskými státy.

Přesun výroby by znamenal pro Itálii ztrátu téměř 500 pracovních míst. Vyjádření italských politiků ve zmiňované záležitosti Žiga označil za součást předvolení kampaně před nadcházejícími volbami v Itálii. Řekl také, že rozhodování firem o umístění výroby je běžným konkurenčním bojem, který se vede mezi členskými státy EU. Mzdy na Slovensku jsou v průměru nižší než ve vyspělých zemích západní Evropy.

Italský ministr průmyslu Calenda se ve snaze odvrátit stěhování výroby vydal do Bruselu přesvědčit eurokomisařku pro hospodářskou soutěž, že Slovensko poskytuje firmě nepovolenou státní podporu, což je podle něho důvod přesun zakázat. Italský ministr financí Pier Carlo Padoan podle agentury Reuters zase řekl, že Evropská komise by měla potrestat Slovensko, pokud se potvrdí, že využívá státní pobídky pro přilákání firem z jiných států EU.

Státní pomoc, v podstatě finance z kapes daňových poplatníků, by se neměla užívat k přesunutí pracovních míst z jedné země do druhé, ale k jejich vytváření, řekla dnes na tiskové konfereci eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. "Záležitost posoudíme teprve tehdy, až zjistíme přesné detaily, reálný stav věci," dodala.