reklama

Už minulý týden The Sun přinesl zprávu, že se lídr opozice v britském parlamentu v 80. letech několikrát sešel s rozvědčíkem československé Státní bezpečnosti (StB).

Britská levicová organizace Labouristická akce za mír (LAP), která vznikla v roce 1940, byla podle The Sun infiltrována agenty tajné služby NDR. Bulvární list se přitom ve svém článku odvolává na informace pravicového blogu Guido Fawkes, který prý má k dispozici "přísně tajné" svazky z německých archivů.

Agenti Stasi prý v organizaci měli podporovat názory východoněmeckého režimu. "V mnoha bodech jsou postoje vedoucích představitelů LAP na proces odzbrojení ve shodě s (postoji) socialistických zemí," stojí například podle pravicového blogu Guido Fawkes ve svazku z německého archivu.

Tajemnicí LAP byla také levicová aktivistka Cynthia Robertsová, která se v roce 1985 přestěhovala z Británie do Prahy. Britský bulvární nedělník Mail On Sunday o ní v roce 2008 s odvoláním na materiály StB napsal, že byla agentkou československé tajné policie a mezi jiným vypracovávala zprávy o britských politicích, včetně premiérky Margaret Thatcherové. Robertsová před deseti lety v rozhovoru s ČTK popřela, že by kdy pracovala pro zpravodajské služby. Corbyn tehdy zdůraznil, že Robertsovou neznal.

Corbynův mluvčí dnes na dotaz The Sun uvedl, že si předseda labouristů nebyl vědom, že by se někdo v jeho okolí pokoušel z pověření tajných služeb infiltrovat nějakou organizaci.

Německý úřad spravující archiv Stasi uvedl, že se v dokumentech nenašly o Corbynovi žádné informace. "Pátrání v archivních spisech MfS (Ministerstva státní bezpečnosti) nepřineslo žádné dokumenty, ani jiné informace o Jeremym Corbynovi či Diane Abbottové," uvedla v tiskové správě mluvčí německého úřadu spravujícího spisy Stasi Dagmar Hovestädtová. Podle ní se úřad rozhodl tuto zprávu v rozporu se svou praxí zveřejnit, "protože spekulace začínají získávat převahu".

Informaci o východoněmeckých agentech v organizaci spojené se jménem Jeremyho Corbyna přinesl bulvár The Sun několik dní poté, co informoval, že se nynější předseda labouristů v 80. letech několikrát setkal s rozvědčíkem československé StB. Corbyn posléze přiznal, že se s mužem vystupujícím pod jménem Jan Dymič setkal, považoval ho prý ale za diplomata. Zároveň popřel, že by mu předal jakékoli tajné informace.

Někdejší rozvědčík StB Ján Sarkocy, který během působení v Londýně vystupoval pod jménem Dymič, minulý týden novinářům řekl, že Corbyn s komunistickou tajnou policií spolupracoval vědomě a bral za to dokonce peníze. Britský politik to na dotaz ČTK popřel. Také ředitelka Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková v reakci na Sarkocyho výroky na Corbynovu adresu uvedla, že jsou v rozporu s dochovanými archivními materiály.

Corbynův mluvčí dnes Sarkocyho označil za muže, který si vymýšlí, jeho výroky za "naprosto nepravdivé" a "den za dnem stále absurdnější". Corbynovy záznamy podle něj navíc dokazují, že Sarkocy lže přinejmenším o jedné z údajných schůzek s nynějším předsedou labouristů.

V říjnu 1987, kdy se bývalý rozvědčík StB podle svého nedávného tvrzení s Corbynem sešel v Londýně, byl tehdejší labouristický poslanec na konferenci v Chesterfieldu. Den údajného setkání - 24. 10. 1987 - byl navíc sobotou, takže se tvrzení, že se v tu dobu Corbyn sešel s údajným českým diplomatem v budově parlamentu v britské metropoli, stává podle mluvčího ještě méně pravděpodobné. Bývalý rozvědčík StB je podle mluvčího naprosto nedůvěryhodný.