Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé z francouzského ostrova Mayotte protestovali proti migrantům

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Mamoudzou (Mayotte) - Na francouzském ostrově Mayotte v Indickém oceánu dnes proti rostoucímu přílivu migrantů ze sousedních Komor protestovaly asi čtyři stovky lidí. Uvedla to agentura AFP.

Podle agentury AFP došlo i na potyčky s policií. Již v úterý demonstrovalo před místním imigračním úřadem v Mamoudzou asi 1000 lidí.

Lidé si stěžují hlavně na zhoršené bezpečnostní podmínky, které se na tomto francouzském zámořském území projevují zejména růstem počtu krádeží, ale i osobních a vandalských útoků. Těch se dopouštějí nejčastěji mladí imigranti.

Mayotte je jeden ze čtyř ostrovů, který v referendu z roku 1974 odmítl možnost odtržení od Francie, na rozdíl od zbytku souostroví. Životní úroveň na nezávislých Komorách od té doby ve srovnání s Mayotte i kvůli absenci francouzských dotací rychle klesá.

Překonat zhruba 80kilometrovou vzdálenost se komorští migranti pokoušejí takřka denně. Francouzské pobřežní hlídky migranty zadržené ještě na moři vracejí zpátky. Ti, kterým se podaří dostat se na Mayotte, ale mají právo na řádné imigrační řízení, respektive posouzení jejich práva na azyl. Tato procedura ale trvá měsíce.

Podle údajů francouzského Senátu zahynulo v letech 1995 až 2012 v mořských vlnách při pokusu o dosažení Mayotte 7000 až 10.000 Komořanů. Na Mayotte žije přes 200.000 lidí, zatímco na Komorách kolem 800.000.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy