Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí demokraté chtějí pro FBI vyčlenit stamiliony na boj proti ruským trollům

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington – Čelní představitelé amerických demokratů chtějí ve federálním rozpočtu vyčlenit 300 milionů dolarů (6,2 miliardy Kč) na boj proti očekávané snaze Ruska ovlivnit listopadové volby do Kongresu.

Peníze by měl dostat Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby mohl vyhradit dostatek lidí na případnou manipulační kampaň, před níž varují americké rozvědky, informovala agentura Reuters.

Vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer dnes odeslali dopis republikánským lídrům v Kongresu, které vyzývají k podpoře návrhu na uvolnění zmíněné částky. Tu chtějí spojit s podporou zákona o vládních výdajích, který by umožnil financování federálních úřadů do konce září. Kongres by měl o něm hlasovat do 23. března.

„Tyto zvýšené finance by měly být určeny na zajištění zdrojů a lidských sil proti vlivu nepřátelsky jednajících osob ze zahraničí, které operují v USA, zvláště ruských operativců aktivních v našich sociálních médiích," citoval Reuters z dopisu.

Šéf FBI Chris Wray nedávno prohlásil, že očekává snahy Ruska ovlivnit volby, v nichž budou Američané rozhodovat o nové podobě celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. Podobně se vyjádřili i šéfové dalších bezpečnostních složek a tajných služeb.

Zvláštní americký vyšetřovatel Robert Mueller od loňska rozplétá údajné ruské aktivity zaměřené na ovlivnění předloňských prezidentských voleb. Velká porota na základě jeho práce minulý týden obvinila skupinu 13 lidí a tři organizace z podvratné činnosti.

Témata:  USA Rusko volby v USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy