Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské špionážní útoky na Evropu? Italové zadrželi špiony, kteří měli předávat tajné dokumenty o NATO a EU

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Řím – Tento týden byl v Římě odhalen portugalský špion, který měl údajně ruským zpravodajským důstojníkům z Kremlu předat tajné dokumenty týkající se Severoatlantické aliance a Evropské unie. Spolu s ním byl zatčen i ruský agent, který měl dokumenty převzít. Informaci přinesl deník The Telegraph.Řím – Tento týden byl v Římě odhalen portugalský špion, který měl údajně ruským zpravodajským důstojníkům z Kremlu předat tajné dokumenty týkající se Severoatlantické aliance a Evropské unie. Spolu s ním byl zatčen i ruský agent, který měl dokumenty převzít. Informaci přinesl deník The Telegraph.

Předpokládaný dvojitý agent byl podle tamních médií identifikován jako Frederico Carvalhão, člen portugalské rozvědky SIS, která je zodpovědná za vnitřní bezpečnost a boj proti terorismu. Carvalhão byl dříve vedoucím oddělení, pak ale byl zbaven funkce a odsunut na funkci analytika.

Muž je teď obviněn z prodeje citlivých informací týkajících se NATO a Evropské unie, tedy dvouorganizací, které jsou klíčové cíle pro ruské zpravodajské služby.

Portugalec v rámci své práce často jezdil mimo Portugalsko a navštěvoval různé země Evropy, kde se už od roku 2014 měl setkávat s ruskými špiony. V tu dobu už však byl sledován protišpionážní jednotkou SIS.

Minulý pátek Carvalhão odletěl do Říma na schůzku se svým ruským kontaktem, ke které mělo dojít v sobotu. Italská policie ve spolupráci portugalskými zpravodajskými službami uvedla, že ho zatkla přímo při činu, tedy ve chvíli, kdy si muži předávali citlivé dokumenty v ruštině.

To se podle listu stává jen velmi zřídka. Rus přijímající od Carvalhãa informace byl navíc zadržen taktéž, protože neměl diplomatickou imunitu, což je rovněž velmi neobvyklé.

„V důsledku vynikající koordinace mezi státním zástupcem, soudní policií, SIS a mezinárodní spolupráci s italskými orgány, byli v Římě zatčeni dva lidé za údajnou trestnou činnost týkající se špionáže, korupce a porušení státního tajemství," uvedla bez bližších detailů portugalská policie.

Tato „složitá a citlivá operace" byla provedena na základě vyšetřování, které začalo loni a které ukázalo na „podezření z trestného činu špionáže ze strany úředníka cizí zpravodajské služby". „Rusko vystupňovalo svůj špionážní útok proti NATO a Evropě, ale toto je vzácný případ osobního setkání vyzvědačů," uvedl deník.

V domu zadrženého špiona v Lisabonu byly zadrženy další dokumenty a nespecifikované množství hotovosti. Portugalec měl také podle The Telegraph zřejmě blízké vztahy s několika ženami z východní Evropy, včetně Ruska.

Témata:  Rusko EU špionáž

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy