Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se setkal se studenty a učiteli z Parklandu, slíbil jim přísnější kontroly při prodeji zbraní

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Americký prezident Donald Trump se ve čtvrtek setkal se studenty a učiteli školy ve floridském Parklandu, kde minulý týden Nikolas Cruz (19) zabil sedmnáct lidí. Bílý dům slíbil, že bude klást velký důraz na kontrolu prodeje zbraní a prověřování psychického stavu kupujících.

"Prověrky budou velmi silné, velmi silný bude důraz na psychické zdraví," řekl prezident, který mluvil s očitými svědky střelby ve floridské škole. "Když jsem to vyslechl, musíme se do toho pustit," slíbil prezident návštěvníkům Bílého domu svou podporu.

"Není to už jen Parkland, je to celá Amerika. Je to každý student v každém městě," řekla Trumpovi studentka Ariana Kleinová, která střelbu v Parklandu přežila.

Podle Trumpa se americká vláda v úsilí o zpřísnění prodeje zbraní neomezí na slova, jak tomu bylo v minulosti. Podotkl nicméně, že vítá návrhy, aby pověřené osoby ve školách byly ozbrojeny, projdou-li speciálním školením. Zóny při amerických školách, kde se nesmějí nosit zbraně, by podle Trumpa měly být zrušeny. Své stanovisko zdůvodnil tvrzením, že policie většinou na místo střelby dorazí pozdě a zásah musí být okamžitý.

Prezident o tragédii v Parklandu očividně zmírnil svůj dosud odmítavý postoj k omezení prodeje zbraní, když se stejně jako mocná Národní asociace držitelů zbraní (NRA) odvolával na druhý dodatek americké ústavy. V úterý se vyslovil pro schválení zákona, který by vyřadil z prodeje takzvané "bump stocks", tedy urychlovače palby měnící poloautomatickou zrbaň v automatickou. Návrhem se na jeho pokyn zabývá ministerstvo spravedlnosti.

Podle agentury AP se kromě toho skupina republikánských a demokratických senátorů zabývá návrhem zákona, který by zvýšil celostátní věkový limit pro nákup střelných zbraní z 18 na 21 let.

Témata:  Donald Trump zbraně prezident USA střelba ve škole na Floridě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy