Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf slovenské sněmovny vybídl k debatě o kompetencích EU, Kiska se hlasitě ozval

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava - Evropská unie je podle šéfa slovenského parlamentu Andreje Danka dobrým projektem, musí se ovšem vrátit ke své podstatě, kterou je služba obyvatelům. Prezident SR Andrej Kiska kritizoval hlasy, které zpochybňují členství země v EU.

EU podle předsedy vládní nacionalistické Slovenské národní strany potřebuje nový vítr. "Musíme se zamyslet nad tím, jaké kompetence by měly být svěřené do rukou bruselské administrativy a které mají zůstat ve výhradní kompetenci národních států," uvedl Danko.

EU podle něj nemůže být "odtržena od reality" a europoslanci nemohou snít své sny v Bruselu a zapomínat na své mateřské státy. Za potřebnou označil debatu o tom, zda by Evropský parlament neměl být složen ze zástupců národních parlamentů.

Prezident Kiska v projevu odmítl zpochybňování členství země v Evropské unii a řekl, že bez vstupu do unie by země pod Tatrami nedosáhla dosavadních úspěchů. "I ve slovenské politice se ozývají hlasy, které naše členství (v EU) přímo nebo nepřímo zpochybňují. I do naší diskuse se zapojuje propaganda," uvedl Kiska.

Otevřeně vůči členství Slovenska v EU vystupuje na Slovensku zejména pravicově populistická strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko. "Často slýcháme o špatném Bruselu a o tom, jak nám bere naši suverenitu. Opak je pravdou. Díky vstupu do EU jsme jako stát silnější, respektovanější, sebevědomější," míní Kiska.

Témata:  Slovensko EU Andrej Kiska

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy