Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občané EU čím dál častěji opouštějí Velkou Británii

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - V Británii během 12měsíčního období končícího loňským zářím přibylo 90.000 osob ze zemí Evropské unie. Tento údaj tak meziročně poklesl o 75.000. Naopak se zvýšil počet imigrantů ze zemí mimo EU, takzvaná čistá migrační bilance země klesla jen o 29.000 osob na 244.000 příchozích.

Celkem se za sledovaných 12 měsíců do Británie přistěhovalo 220.000 občanů EU, opačným směrem se vydalo 130.000 osob, což je podle BBC nejvyšší číslo za poslední desetiletí. Počet imigrantů z EU se dostal na nejnižší hodnotu od roku 2012 a deník The Guardian to označil za počáteční fázi "brexodu".

Méně Evropanů zároveň přicházelo do Británie z "důvodů spojených s prací", uvádí BBC, a to konkrétně o 58.000. "Brexit by jistě mohl být faktorem v rozhodování o tom, zda se přistěhují do Británie, nebo se z ní odstěhují, ale motivace lidí k migraci je komplikovaná a může ji ovlivnit mnoho různých příčin," uvedla Nicola Whiteová z britského statistického úřadu (ONS).

Ze států mimo území EU přibylo v Británii 205.000 osob a to je naopak maximum posledních šesti let. Podle zpravodaje BBC pro vnitropolitické dění Dannyho Shawa tento posun způsobil zejména zvýšený zájem o studium a možná také korekce nezvyklého propadu čísel z předchozího období.

Shaw dále uvedl, že britské firmy se možná při komplikované situaci občanů EU začaly ohlížet po pracovní síle z jiných regionů.

Témata:  Velká Británie Brexit EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy