Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se ohradil proti tvrzení, že by se měli učitelé vyzbrojovat

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - V USA se po nedávném masakru na floridské škole opět bouřlivě diskuteuje o zákonech pro kontrolu zbraní. Prezident Donald Trump se dnes ohradil proti tvrzení některých médií, že v rámci předcházení střeleckým masakrům na školách vyzval k vyzbrojování učitelů.

Trump na twitteru zdůraznil, že během středeční diskuse se studenty v Bílém domě jen chtěl, aby byla tato možnost zvážena a aby se týkala pouze těch učitelů, kteří mají vojenský či jiný speciální výcvik. "Nikdy jsem neřekl 'dejte učitelům zbraně', jak uvedly ve lživém zpravodajství (televize) CNN a NBC. Řekl jsem: Podívejme se na možnost dát 'ukryté zbraně zdatným učitelům s vojenským či zvláštním výcvikem - jen těm nejlepším'," uvedl šéf Bílého domu.

Napsal také, že 20 procent učitelů by už teď bylo schopno okamžitě opětovat palbu, pokud by nějaký narušený člověk školu napadl. "Dobře proškolení učitelé by na zbabělce, kteří tohle (útoky) dělají, rovněž působili jako odstrašení," uvedl prezident. Takové řešení by podle něj stálo mnohem méně než ostraha.

Trump také poznamenal, že školní zóny, kde platí zákaz zbraní, jsou jen magnetem na útočníky. Vyzbrojený učitel či trenér by podle prezidenta mohl řádění střelců zastavit, protože by zasáhl okamžitě. Poznamenal, že střelba zpravidla trvá tři minuty, zatímco na příjezd policie je potřeba pět až osm minut.

Trump dnes na twitteru zopakoval, že za tímto opatřením stojí, podporuje i zvýšení federálního limitu pro nákup pušek a brokovnic z 18 na 21 let. "Kongres je teď v takovém rozpoložení, aby v této záležitosti konečně něco udělal. Já v to doufám!" napsal Trump. Proti zvýšení věkové hranice je naopak vlivná Národní asociace držitelů zbraní (NRA).

Témata:  Donald Trump USA zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy