Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdská Arábie staví operu a otevře kina, vystupovat by tu měli i západní umělci

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Saúdská Arábie hodlá v příštích deseti letech investovat 64 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) do kultury a zábavy. Postaví kina a operu a hodlá pořádat koncerty, na něž budou zváni i umělci ze Západu. Pro zemi vyznávající přísnou formu sunnitského islámu jde o zásadní změny.

Letos se má v království konat 5000 festivalů, koncertů a kulturních představení. Informoval o tom dnes Ahmad bin Akíl Chatíb, který stojí v čele saúdskoarabské agentury pro zábavu.

Království loni zrušilo zákaz provozu kin, který platil 35 let. Do roku 2030 má vzniknou až 300 kinosálů, první filmy se budou promítat už v březnu.

Stavba budovy opery už začala v Rijádu a dokončena má být v roce 2022. "Nemluvím tu o plánech, už jsme je začali realizovat a hodláme obstát v nejvyšších mezinárodních měřítcích," řekl Chatíb.

Podle něj se letošních 5000 kulturních událostí bude konat v pěti desítkách měst Saúdské Arábie. Až 80 procent programu je určeno celým rodinám. Loni sektor zábavy zaměstnal 17.000 osob a díky zamýšleným i realizovaným investicím by mělo do roku 2030 vzniknout přes 220.000 pracovních míst.

Mnoho Saúdských Arabů míří o víkendech za zábavou do liberálnějšího Bahrajnu. Chatíb prohlásil, že tento trend se změní. "Do Saúdské Arábie budou jezdit lidé z Dubaje, Kuvajtu i Bahrajnu," řekl.

V zemi by například měl vystoupit tenorista Andrea Bocelli, americká skupina Maroon 5 a také kanadská společnost Cirque du Soleil.

Rozšíření nabídky zábavy je součástí programu zvaného Vize 2030 vyhlášeného korunním princem Muhammadem. Má vymanit ekonomiku ze závislosti na ropě a vytvořit nová ekonomická odvětví, v nichž se uplatní mladí Saúdští Arabové.

Témata:  Saúdská Arábie kultura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy