Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Haitská vláda kvůli sexuálnímu skandálu dočasně zakázala činnost skupiny Oxfam

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Port-au-Prince - Haitský ministr pro plánování a zahraniční spolupráci Aviol Fleurant dnes oznámil, že vláda pozastavuje činnost Oxfamu v zemi, dokud nerozhodne o tom, zda jsou či nejsou důvody k trvalému zákazu. Verdikt by podle ministra měl padnout do dvou měsíců.

Vláda to zdůvodnila "vážnými pochybeními" pracovníků charity, kteří čelí obvinění, že si najímali placené sexuální společnice a zneužívali oběti katastrof. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Britská organizace se kvůli odhalením týkajícím se nejen mise na Haiti, ale i v některých afrických zemích, dostala pod tlak od vlády v Londýně a obává se i odlivu přízně svých dárců. Její šéf Mark Goldring se více než týden po provalení skandálu omluvil za újmu obyvatelům Haiti a vyjádřil lítost i nad poškozením humanitárních projektů.

Od zveřejnění obvinění týkajících se členů mise na Haiti po zemětřesení v oblasti z roku 2010 nahlásili pracovníci Oxfamu na tři desítky aktuálních i starších incidentů. Z materiálů, které tento týden poskytl Oxfam médiím, vyplývá, že v důsledku aféry opustilo operaci na Haiti sedm lidí: tři rezignovali a další byl propuštěn za to, že se stýkali s prostitutkami v prostorách Oxfamu (zpráva nevylučuje, že prostitutky mohly být nezletilé), dva byli propuštěni za šikanu a zastrašování a jeden za to, že "nedokázal ochránit pracovníky".

Ihned po medializaci aféry rezignovala zástupkyně šéfa britské pobočky organizace Penny Lawrenceová.

Jedna z největších charitativních organizací světa slíbila, že kauzu důkladně prošetří, což po ní požaduje britská vláda hrozící zastavením finanční podpory.

Témata:  Haiti Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy