reklama

Otázka způsobu výběru šéfa komise, pro který se vžil německý termín "spitzenkandidat", bude jedním z témat diskusí v Bruselu. Způsob, kdy kandidáty vybírají evropské politické strany, byl poprvé použit v roce 2014.

Politická uskupení v europarlamentu, který návrh Evropské rady potvrzuje v hlasování, tehdy dala dopředu najevo, že jejich podporu nezíská nikdo jiný než 'vedoucí kandidát', kterým byl tehdy Jean-Claude Juncker. Premiéři a prezidenti ustoupili a Junckera parlamentu skutečně navrhli, proti byli tehdy jen zástupci Británie a Maďarska.

Podobný postup v jeho nynější variantně označil Babiš před novináři za "podivnou formu" výběru. "Logické by bylo, že 27 členských zemí má své komisaře a z nich vyberou nejlepšího premiéři či prezidenti," poznamenal předseda české vlády v demisi.

Kromě institucionálních otázek bude tématem summitu také debata o příštím víceletém rozpočtu EU v letech 2021 až 2027. Česko, které bude i nadále více dostávat než odvádět, v diskusích odmítne podmíněnost čerpání peněz podmínkami jako je kvalita právního státu a justičního systému, či spolupráce v migrační problematice. "K tomu se stavím skepticky. Evropská komise by měla být odpolitizovaná, podle mého názoru by neměla mluvit do takových věcí," poznamenal Babiš.