Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU jedná o pomoci Sahelu. Region by měl získat až půl miliardy eur

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Brusel - Představitelé zemí EU spolu ze zástupci Africké unie a OSN dnes v Bruselu jednají o větší mezinárodní podpoře Sahelu. Tato oblast na jižním okraji Sahary je pokládána za klíčovou pro předcházení migračních krizí.

Český premiér Andrej Babiš řekl, že v letos poskytne ČR do příslušného svěřeneckého fondu čtyři miliony eur (100 milionů korun). Dodal, že Česko se na pomoci regionu finančně podílí, aby přispělo k boji proti pašerákům. Česká vláda tento týden odsouhlasila, že přispěje milionem eur (přes 25 milionů Kč). "Postupně tento rok přidáme ještě tři, takže celkově čtyři miliony eur," řekl dnes Babiš.

Země na jih od Sahary jsou pro EU významné hlavně kvůli evropské snaze co nejvíce omezit migrační tok z Afriky. Spolupracovat s Burkinou Faso, Čadem, Mali, Mauretánií a Nigerem, na které se pomoc pro Sahel soustředí, tak Evropská unie plánuje nejen v rozvojové oblasti, ale také v otázkách týkajících se bezpečnosti. V regionu už nyní působí tři unijní bezpečnostní mise, jedna v Nigeru a dvě v Mali.

Na podporu regionu chce Evropská unie podle diplomatů získat celkově 500 milionů eur (cca 12,5 miliardy Kč), státy EU dosud přislíbily asi 350 milionů, včetně českého příspěvku. Svěřenecký fond Evropské unie pro Afriku byl ustanoven v roce 2015 při summitu na Maltě.

Témata:  EU Andrej Babiš Afrika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy