Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko čelí žalobě od syrských uprchlíků. Co se jim nelíbí?

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň – Skupina pěti syrských uprchlíků žaluje Dánsko a tamní ministryni pro přistěhovalectví Inger Støjbergovou. Nelíbí se jim tříletá čekací doba, během které není možné požádat o sloučení rodin.

Opatření, podle kterého je možné, aby za uprchlíky přijela celá jejich rodina, bylo upraveno v rámci nechvalně proslulého „šperkového zákona" letos v lednu. Původně mohli migranti o sjednocení rodin požádat po dvanácti měsících, nová pravidla však tuto lhůtu prodloužila na trojnásobek.

Proti změně se bouřili nejen uprchlíci, ale především odborníci na lidská práva. Ti upozorňovali na fakt, že prodloužení doby jde proti Evropské úmluvě o lidských právech, Úmluvě OSN o právech dítěte a Úmluvě o uprchlících OSN. Proto již dříve předpokládali, že země bude terčem žalob.

To se teď také stalo. „Tohle je naše poslední naděje. Pokud nám tento případ nepomůže, myslím, že se můj otec se vrátí zpět k matce a sourozencům do Sýrie," cituje server The Local Anase Omara Alzeina (16).

On a jeho otec Omar Mohammad Alzein (47) podali spolu s dalšími třemi syrskými uprchlíky žalobu a žádají, aby za nimi do Dánska mohly přijet jejich rodiny. Jejich právník Christian Dahlager je přesvědčen, že jeho klienti zvítězí.

„Musíme skoncovat s tímto nelegálním zákonem. Není vhodný a já jsem pevně a plně přesvědčen, že vyhrajeme celý boj skrze soudní systém, půjdeme klidně až k Nejvyššímu soudu," tvrdí právník.

Støjbergová už dříve uznala, že tvrdá linie její reformy by mohla být ve střetu s mezinárodními úmluvami. „Dostali jsme se na hranu konvencí a je pravda, že existuje jisté riziko v otázce sloučení rodiny. Ale je to riziko, které jsem ochotna přijmout," řekla ministryně pro integraci už v prosinci. Žalobu Syřanů však odmítla komentovat.

Tříleté čekací doba pro sloučení rodiny se vztahuje na uprchlíky, kteří získali dočasnou ochranu podle zákona z roku 2014. i ten se týkal zpřísnění národních azylových zákonů a byl schválen už předchozí vládou.

Kromě prodloužení lhůty pro sloučení rodin byla například nově nastavena přísnější jazyková a pracovní kritéria pro získání trvalého pobytu, zavedeno kratší povolení k pobytu pro uprchlíky, nebo určena nová výběrová kritéria pro kvóty na uprchlíky, která kladou důraz na „integrační potenciál".

Témata:  uprchlíci Dánsko soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy