Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příbuzní obětí z argentinské ponorky vyhlásili sbírku

Ponorky
Ponorky
Foto: INT

Buenos Aires - Příbuzní posádky z argentinské ponorky, která zmizela v polovině loňského listopadu v jižním Atlantiku, vyhlásili sbírku, aby mohli najmout americkou firmu a pokračovat pátrání. Informoval o tom deník Clarín.

Po ponorce, v níž bylo 44 lidí, včetně jedné ženy, stále pátrá argentinská vláda, jíž pomáhá Rusko. To se ale chystá spolupráci při pátrání ukončit příští měsíc.

Příbuzní se k vyhlášení veřejné sbírky rozhodli poté, co argentinská vláda začátkem tohoto měsíce slíbila odměnu pět milionů dolarů (více než 100 milionů Kč) za nalezení vraku ponorky a zastavila vyhlášení výběrového řízení na zahraniční firmu, která by po vraku ponorky pátrala.

"Hledáme pravdu a vy nám můžete pomoci. Vybíráme peníze, abychom mohli najmout lodě s nejmodernějšími technologiemi," píše se v inzerátu na sociálních sítích, který uvádí i dvě čísla účtu - jeden pro dary v místní měně a jeden pro příspěvky v dolarech. Příbuzní potřebují v první fázi vybrat 250.000 dolarů (asi pět milionů korun), aby mohli firmu najmout. Poté budou potřebovat další peníze na provozní náklady.

Témata:  Argentina ponorky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy