Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská rozvědka napadla olympijské počítače

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Ruská vojenská rozvědka se nabourala do několika set počítačů organizátorů zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu, napsal americký deník The Washington Post (WP).

Úřady v Pchjongčchangu přiznaly, že hry se staly 9. února během zahajovacího ceremoniálu terčem kybernetického útoku, pravděpodobného viníka ale neoznačily.

Incident se projevil mimo jiné výpadky internetu a nefungujícím oficiálním olympijským webem. Mnoho lidí si tak nemohlo vytisknout své vstupenky na ceremoniál a řada míst proto zůstala prázdných.

Analytici podle WP soudí, že hackerský útok byl odvetou za trest pro ruské olympioniky za dopingový skandál. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zakázal ruským oficiálním činitelům účast na hrách a ti ruští sportovci, kteří mohli na olympiádu přijet, museli vystupovat neutrálně jako "olympijští sportovci z Ruska", nemohli pochodovat pod ruskou vlajkou a pokud zvítězili, nezazněla ruská hymna.

Témata:  Rusko hackeři Olympijské hry 2018

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy