Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea chce jednat s USA i Jižní Koreou

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongčchang (Korea) - Severní Koreje je ochotna jednat se Spojenými státy a zlepšit vzájemné vztahy, uvedl dnes úřad prezidenta Jižní Koreje.

Prohlášení vydal poté, co se jikorejský prezident Mun Če-in setkal se severokorejskou delegací KLDR, která přijela na závěrečný ceremoniál zimních olympijských her. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prezidentský úřad.

Zpráva o ochotě jednat, kterou Pchjongjang nevyjádřil poprvé, přichází jen dva dny poté co americký prezident Donald Trump vyhlásil vůči KLDR nové sankce kvůli pokračování jejího jaderného programu. Severní Korea sankce odsoudila a dnes její státní tisková agentura KCNA uvedla, že jakoukoli námořní blokádu ze strany USA bude Pchjongjang považovat za válečný akt. Sankce se týkají plavebních a obchodních společností.

Pchjongjang už v minulosti několikrát tvrdil, že je ochoten začít jednat s USA i Jižní Koreou, ovšem bez předběžných podmínek. USA ale trvají na tom, že s KLDR začnou jednat až poté, co Severokorejci učiní konkrétní kroky směrem k jadernému odzbrojení.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy