Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker vyzval k vyřešení sporu o jméno Makedonie

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Skopje - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v Makedonii vyzval, aby Skopje co nejdříve vyřešila letitý spor s Řeckem o název státu.

Juncker v Makedonii zahájil svou cestu po západním Balkáně, během níž navštíví celkem šest států usilujících o členství v unii.

Juncker po jednání s makedonským premiérem Zoranem Zaevem řekl, že nepřijel proto, aby sdělil datum, kdy bude moci Makedonie zahájit přístupové rozhovory o členství v EU. Ujistil ale, že Evropská komise je spokojená s tím, jaké pokroky země dosud udělala. Pokud budou Makedonci tímto tempem pokračovat, bude možné už v brzké době zahájení jednání o jejich členství doporučit, řekl šéf EK.

Zároveň zdůraznil, že jednou z hlavních překážek takového postupu je stále trvající diplomatický spor o název státu, který Makedonie vede s Řeckem. Obě země ale v poslední době intenzivně jednají o jeho řešení a Zaev začátkem roku oznámil, že by k dohodě mohlo dojít už na jaře.

Neshody mezi Řeckem a Makedonií propukly poté, co Skopje v roce 1991 při rozpadu Jugoslávie vyhlásila nezávislost pod názvem Makedonská republika. Řecko jako členský stát EU a dalších mezinárodních organizací to označilo za zásah do svého kulturně-historického dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii.

Témata:  Jean-Claude Juncker Makedonie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy