Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neonacisté zaútočili na sídlo antifašistů v Řecku, pět lidí bylo zraněno

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Při nedělním útoku na antifašistickou centrálu v řeckém přístavu Pireus bylo zraněno pět lidí. Dva z nich byli hospitalizováni. Podle policie je mezi zraněnými i žena blízká protifašistickému raperovi Pavlosi Fysasovi, kterého v září roku 2013 ubodali členové neonacistického hnutí Zlatý úsvit.

Podle policie útočilo osm maskovaných osob. "Dnes (v neděli) odpoledne, když jsme otevírali své místnosti pro každotýdenní schůzku, zaútočili na nás členové skupiny Zlatý úsvit s přilbami a vyzbrojení železnými tyčemi a světlicemi," uvedlo na facebooku uskupení Centrum Favela, které se stalo terčem útoku už loni v srpnu.

Policie zadržela čtyři osoby. Při domovních prohlídkách našla plakáty s neonacistickou propagandou a sportovní zbraně.

Sedmdesát představitelů Zlatého úsvitu je nyní souzeno na základě různých obvinění, mimo jiné z členství ve zločinecké organizaci nebo z podílu na vraždě Fysase. Zlatý úsvit je čtvrtou nejsilnější stranou v řeckém parlamentu.

Témata:  Řecko Zlatý úsvit neonacisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy