Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán utrpěl porážku. Opozice porazila vládní stranu v důležité volbě starosty

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarská vládnoucí strana Fidesz v neděli utrpěla porážku ve volbě starosty města Hódmezövásárhely. Hlasování byloo považované za významný test před dubnovými parlamentními volbami.

Vítězství nezávislého kandidáta Pétera Márkiho-Zaye naznačilo, že Viktor Orbán by nemusel mít cestu k dalšímu funkčnímu období v čele vlády tak snadnou, jak se doposud mínilo.

Márki-Zay v jihomaďarském městě Hódmezövásárhely porazil svého protikandidáta vládního Fideszu poměrně výrazným způsobem. Podle agentury MTI získal 57,49 procenta hlasů, zatímco jeho hlavní soupeř Zoltán Hegedüs jen 41,63 procenta.

Hlasování o novém starostovi se přitom zúčastnil nebývale vysoký počet voličů, přes 62 procent. Volby se konaly předčasně, protože bývalý starosta István Almási z Fideszu loni v listopadu zemřel.

Vítězství Márkiho-Zaye zajistilo to, že ho podpořily všechny opoziční strany, včetně socialistů i radikálního pravicového Jobbiku, který je podle předvolebních průzkumů podpory mezi voliči na druhém místě za Fideszem. Je však otázka, nakolik se opozice dokáže spojit v celostátních volbách vzhledem ke svému velmi různorodému zaměření. Dosavadní pokusy jít do voleb 8. dubna společně ztroskotaly.

Témata:  Viktor Orbán Fidesz Maďarsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy