Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko je otřeseno vraždou mladého novináře. Podle policie byl zřejmě zabit kvůli své práci

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Motivem vraždy slovenského žurnalisty Jána Kuciaka (27) byla s největší pravděpodobností jeho investigativní novinářská práce. Jde o první případ vraždy novináře v novodobé historii Slovenska.

Kuciak se stal obětí vraždy spolu se svou partnerkou ve svém bydlišti. "Nejpravděpodobnější verzí je, že to (vražda) souvisí s jeho novinářskou prací," řekl na tiskové konferenci v Bratislavě policejní prezident Tibor  Gašpar s odvoláním na obhlídku místa činu. Dodal, že případ policie vyšetřuje jako úkladnou vraždu, tedy dopředu naplánované zavraždění novináře.

Gašpar řekl, že oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou. K vraždě podle něj došlo v období od čtvrtku do neděle, kdy byly nalezeny tělesné ostatky obou lidí. Zbraň na místě neštěstí policie nenašla, kriminalisté v souvislosti s případem také nikoho nezadrželi. Policisté bydliště novináře kontrolovali v neděli pozdě večer na žádost matky jeho přítelkyně, která nebyla schopná se spojit s dcerou.

Kuciak se jako reportér online portálu Aktuality.sk věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Psal také o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval.

Novinář Kuciak loni na sociální síti podle médií napsal, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi. "Při vší úctě k novinářům nebudu dnes vést polemiku, zda policie neudělala něco, co měla udělat. To není na místě," reagoval Gašpar na novinářský dotaz, zda kriminalisté dostatečně vyšetřovali podezření z daňových podvodů, o kterých novinář psal.

Podle Gašpara policie nyní neposkytuje ochranu žádnému novináři. Dodal ovšem, že vybraným redaktorům policisté zajistí ochranu jejich bydliště hlavně v noci a že je pravděpodobně také vybaví zařízením na rychlé přivolání pomoci.

Témata:  vražda novináři Slovensko policie SR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy