Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Monika Lewinská prý kvůli aféře MeToo přehodnocuje svou aféru s Clintonem

Washington
Washington
Foto: Pixabay

Washington - Monica Lewinská ve světle hnutí MeToo znovu uvažuje o okolnostech svého příběhu, ale "definitivní odpovědi" zatím nemá. Napsala to v článku, který o víkendu publikoval časopis Vanity Fair.

Lewinská v článku pro Vanity Fair nešetřila chválou na "úžasnou odvahu" žen, které v rámci hnutí MeToo povstaly a začaly bojovat proti zakořeněným představám o vztahu žen a mužů. "Ale co já? S lítostí musím říct, že nemám definitivní odpověď, pokud jde o smysl všech událostí, které v roce 1998 vedly k vyšetřování. Znovu se vracím k tomu, co se mi přihodilo, a vyhodnocuji to," konstatovala.

Dnes 44letá aktivistka, bojující proti kyberšikaně, trpí prý i dvacet let po aféře psychickými problémy. Kampaň MeToo ji ale přinutila, aby změnila svůj pohled na celý skandál a následné vyšetřování. Její dřívější prohlášení, že její vztah s prezidentem Billem Clintonem byl dobrovolný, "nebralo ohled na dynamiku" tohoto souhlasu. Lewinská prý dosud nepřihlížela k tomu, že byla tehdy jen mladou stážistkou, zatímco Clinton byl jedním z nejmocnějších mužů světa.

Následky skandálu byly pro Lewinskou neblahé. "Ocitla jsem se sama. Velmi sama, přede všemi sama. Opuštěná většinou klíčových postav té krize, které mě dobře a důvěrně znaly. Všichni se shodneme, že jsem udělala chyby. Ale plavat v moři samoty bylo děsivé," zdůraznila.

Clinton se ke lhaní o svém vztahu s Lewinskou přiznal až v lednu 2001, poslední den svého úřadování v Bílém domě. "Co jsem provedl s Monikou Lewinskou, bylo nemorální, byla to hloupost. Hluboce jsem se za to styděl a nechtěl jsem, aby se to vědělo," vysvětlil své někdejší lhaní v pamětech z června 2004.

Témata:  Bill Clinton USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy