Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuciakova vražda pobouřila přední politiky EU, informují o ní média z celého světa

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - O zavraždění slovenského reportéra Jána Kuciaka píšícího o údajných daňových podvodech podnikatelů spojených se slovenskou vládní stranou informovala řada světových médií. Také přední politici Evropské unie dnes vyjádřili ohromení nad vraždou novináře a jeho partnerky.

O zastřelení slovenského investigativního reportéra a jeho přítelkyně podrobně informovaly v agenturních zprávách například americké listy The Washington Post a The New York Times, britský deník The Guardian, či bělehradská rozhlasová stanice B-92.

Francouzský list Le Figaro připomněl, že Kuciakův poslední zveřejněný článek se týkal možných daňových podvodů spojených s luxusním bytovým komplexem v Bratislavě. O vraždě slovenského novináře a o tom, že vláda vypsala odměnu za informace vedoucí k vrahům, píší také ukrajinská a ruská média, od populárního listu Komsomolskaja pravda po vládní deník Rossijskaja gazeta.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani v reakci na vraždu uvedl, že Evropská unie nemůže akceptovat, aby novinář byl zavražděn kvůli své práci- Slovenské úřady vybídl k důkladnému vyšetření případu. „Jsem šokován vraždou novináře Jána Kuciaka. Spolu se slovenskou EPP vyzýváme k okamžitému, nezávislému a důkladnému vyšetření tohoto hrůzného činu," uvedl předseda evropských lidovců (EPP), nejsilnějšího klubu v europarlamentu, Manfred Weber.

Podobně se vyjádřil i první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. „Jsem šokován vraždou novináře v EU. Žádná demokracie nemůže přežít bez svobodného tisku, a proto si novináři zaslouží respekt a ochranu," uvedl. „Spravedlnost musí být nastolena," zdůraznil.

Slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič novinářům sdělil, že je vraždou dvou mladých lidí hluboce otřesen. „Jejich smrt nesmí nikoho nechat lhostejným, protože svoboda slova musí být nedotknutelná. Potrestání tohoto činu je morálním imperativem pro zdraví celé společnosti," uvedl Šefčovič.

Témata:  Ján Kuciak EU vražda novináři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy