Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při protestech uprchlíků ve Rwandě zemřelo 11 lidí

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Kigali - Při zásahu proti protestu ve Rwandě zemřelo minulý čtvrtek více uprchlíků, než uváděla místní policie. Uvedl to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Pracovnice UNHCR Daniela Ionitaová dnes agentuře AP řekla, že o život přišlo 11 Konžanů, zatímco policie dříve informovala o pěti obětech. OSN proto žádá úřady ve Rwandě, aby událost vyšetřily.

V okolí tábora Kiziba na západě země od minulého úterý protestovalo kvůli snížení přídělu potravin asi 3000 uprchlíků. O dva dny později se bezpečnostní složky pokusily dav rozehnat, podle policie při tom pět uprchlíků zemřelo a dalších 20 utrpělo zranění.

Policejní mluvčí Theos Badege také uvedl, že protestující házeli kamení a kusy kovu a že zraněno bylo i sedm strážců zákona. Podle Ionitaové ale v táboře a ve zhruba 15 kilometrů vzdáleném městě Kibuye zemřelo dohromady 11 uprchlíků.

Problémy vypukly kvůli snížení přídělu potravin z programu OSN o 25 procent v důsledku nedostatku financí. Světový potravinový program (WFP) od dárců obdržel pouze dvě procenta z 98,8 milionu dolarů požadovaných na letošní rok.

Tábor Kiziba je domovem 17.000 konžských uprchlíků, kteří do Rwandy utíkají před etnickým násilím, jež zuří na východě Konga.

Témata:  uprchlíci Rwanda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.