reklama

Lidový hrdina podle legendy těsně před smrtí vystřelil svůj poslední šíp a požádal, aby byl pohřben přesně tam, kde dopadne. Tak se prý i stalo. Že je Robin Hood pohřben na pozemcích někdejšího cisterciáckého ženského kláštera, ale profesionální historici popírají.

"Všichni místní věří, že tady se nachází místo, kde Robin Hood zemřel, a nikdo to nikdy nezpochybňoval," řekl britskému deníku The Daily Telegraph Robert Bamforth ze spolku na ochranu anglického venkova. "Byrokraté chtějí obětovat turistický potenciál místa," dodal.

Pozoruhodné podle něj je, že oblast neprošla v uplynulých stovkách let žádnými úpravami, a vypadá přesně jako před staletími. "Když japonským turistům řeknete: ´Robin Hood zemřel tady a vystřelil svůj šíp tam, kde je teď sklad´, tak to nemá stejný náboj," tvrdí Bamforth s poukazem na plánovanou výstavbu průmyslových budov.

Podle předsedy jednoho místního občanského spolku Maxe Rathwella je plán výstavby "tragický a neskutečně pitomý". "Lidé jsou naštvaní, celá ta myšlenka je uhozená," dodal Rathwell. Je podle něj všeobecně známo, že oblast je perfektně zachovalá, protože přesně odpovídá popisu spisovatelky Charlotte Brontëové v jejím románu Shirley z roku 1849. "Je to vzácný ostrůvek v průmyslové krajině a hrob Robina Hooda by měl být jeho ústředním bodem," soudí Rathwell.