Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko se vzpamatovává z vraždy novináře, noviny dnes vyšly černě orámované

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Většina slovenských listů dnes vyšla s černě orámovanou titulní stranou. Jde o reakci na vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Nejčtenější Nový čas píše o popravě. Podle listu Denník N se novináři nemohou s vraždou kolegy smířit a musejí psát ještě více.

Nový čas na titulní stráně otiskl fotografii zavražděné dvojice. "Vražda, která nemá v moderních dějinách obdoby," napsal deník, který také připomněl vyjádření policie, že motivem vraždy byla podle policie patrně Kuciakova novinářská práce.

"Úkladná vražda novináře kvůli jeho práci je útokem na demokracii. Zavražděním dvou mladých lidí nám někdo vzkazuje, že překročí všechny meze proto, aby se pravda o něm nedostala na světlo," uvedl list Pravda. Dodal, že Slovensko již zažilo zastrašování novinářů, jejich fyzické napadení, ničení majetku či pověsti, ale nyní se podle všeho zařadilo mezi země, ve kterých mohou novináři kvůli své práci i zemřít.

"Jsou hranice, které se nepřekračují. Vraždit novináře je jednou z nich. Tento úzus již neplatí. Hranici jsme překročili. A za to by měl někdo pykat," napsaly Hospodárske noviny.

"I politici by měli pochopit, že ve hře je již skutečně všechno. Už se nemohou dále tvářit, že situaci mají pod kontrolou, že lze krást, pokud to dělají 'naší lidé' a že novináři jsou nepřátelé, které stačí dostat pod tlak," uvedl Denník N.

Témata:  Slovensko noviny a tisk novináři

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy