Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chtělo převézt kokain z Argentiny? Východní velmoc nařčení odmítá

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva/Buenos Aires - Nedávný skandál kolem nálezu kokainu v areálu ruského velvyslanectví v Buenos Aires nabral nový směr. Média obvinila kremelskou vládní letku, že měla kontraband dopravit z Argentiny do Ruska. Moskva obchod s narkotiky obratem popřela.

Minulý týden se v ruském tisku objevily zprávy, že při společné akci argentinských a ruských vyšetřovatelů policie v jedné z budov ruské ambasády v Buenos Aires našla 400 kilogramů kokainu. Droga byla uložena ve dvanácti kufrech, které měly být dopraveny do Ruska jako diplomatická zavazadla.

Podle agentury Interfax pašeráckou akci zorganizovala skupina bývalých zaměstnanců velvyslanectví, kterou řídil pracovník ambasády Andrej Kovalčuk. Do aféry je podle některých médií zapleten první tajemník ruského velvyslanectví Oleg Vorobjov, jehož jméno vyšetřovatelé zaznamenali v odposleších telefonických hovorů bandy. Kovalčukovi se podařilo uprchnout do Německa, Rusko na něj vydalo mezinárodní zatykač.

Agentura RBK nyní oznámila, že drogy měl do Ruska dopravit letoun Il-96, který je součástí speciální vládní letky zvané Rossija. Letecký oddíl spravuje kancelář ruského prezidenta Vladimira Putina. Stroj agentura identifikovala s pomocí webových stránek russianplanes.net sledujících pohyb ruských letadel. Záznam o letu vládního letadla do Buenos Aires krátce nato z portálu zmizel, později se tam objevila zpráva, že web russianplanes.net je "z vlastní iniciativy a s konečnou platností" uzavřen.

Mluvčí prezidentské kanceláře Jelena Krylovová dnes jakoukoli souvislost skandálu s vládní letkou popřela. Informace webu monitorujícího letový provoz je podle ní nesprávná a fotografie letadla mohla prý být zfalšována.

Témata:  Rusko Argentina drogy Moskva

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy