Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové na jihu Egypta odkryli část sochy jednoho z nejvýznamnějších faraonů

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - V jihoegyptském městě Asuán byla nalezena část sochy Ramesse II., který vládl v letech 1279 až 1213 před naším letopočtem a byl jedním z nejvýznamnějších faraonů starověkého Egypta. O nálezu archeologů informovala agentura AP.

Egyptské ministerstvo památek uvedlo, že archeologové objevili hlavu a hruď sochy v chrámu Kóm Ombo, když pracovali na jeho ochraně před podzemní vodou.

Nejmocnější vládce starověkého Egypta Ramesse II., který je někdy také označován jako Ramesse Veliký, byl třetím panovníkem 19. dynastie. Vedl několik vojenských expedic a rozšířil území Egypta - za jeho vlády se rozprostíralo od Sýrie po Núbii.

Káhira doufá, že nové archeologické nálezy pomohou do země přilákat návštěvníky. Už teď se ale turistický ruch v Egyptě pomalu vzpamatovává z následků neklidu v revolučním roce 2011.

Loni příjmy vzrostly o více než 123 procent na 7,6 miliardy dolarů. Do Egypta přijelo zhruba 8,3 milionu návštěvníků, což je ale pořád méně než v roce 2010, kdo do Egypta zamířilo 14,7 milionu lidí.

Témata:  Egypt archeologie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy