Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký diplomat, jehož úkolem bylo udržovat kontakty s KLDR, odchází z funkce

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Americký diplomat Joseph Yun, který je americkým ministerstvem zahraničí pověřen udržováním kontaktů se Severní Koreou, odchází do výslužby. Spojené státy a KLDR neudržují žádné formální vztahy, přímý kontakt ale obě země mají pomocí zmíněného newyorského kanálu, což je spojení přes diplomatická zastoupení při OSN v New Yorku.

I když Yun tvrdí, že rozhodnutí učinil zcela o své vůli, agentura AP připomíná, že se tak překvapivě stalo v okamžiku možného diplomatického obratu, kdy KLDR naznačuje ochotu jednat se Soulem i Washingtonem. KLDR totiž naznačila, že je ochotna o krizi na Korejském poloostrově jednat.

Yun je zvláštním představitelem Spojených států pro severokorejské záležitosti a zároveň v rámci asijské sekce ministerstva zahraničí působí na jednom z vedoucích postů pro Koreu a Japonsko. Nyní ale oznámil, že v pátek své diplomatické působení ukončí.

„Jedním z mých úspěchů bylo otevření newyorského kanálu brzy poté, co k moci nastoupila administrativa Donalda Trumpa," řekl Yun. „To umožnilo přímé jednání a přímou komunikaci. Skutečně teď není problém s komunikací," dodal s tím, že obtížný je spíše přístup v této věci.

Současné vztahy mezi Severní Koreou a Spojenými státy jsou mimořádně vyhrocené, důvodem je severokorejský program vývoje balistických raket a jaderných zbraní. Washington trvá na tom, aby se KLDR tohoto programu vzdala, Pchjongjang to ale odmítá a tvrdí, že jen podniká kroky k zajištění své obrany.

Témata:  Severní Korea USA diplomacie

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy