Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Saúdské Arábie opět přicestoval libanonský premiér. Posledně z toho byla aféra

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Libanonský premiér Saad Harírí v úterý večer odcestoval na návštěvu Saúdské Arábie. Na politika se loni v listopadu zaměřila pozornost médií poté, co z Rijádu nečekaně rezignoval. Své rozhodnutí později odvolal.

Prohlášení Harírího úřadu uvádí, že premiér přijal pondělní pozvání saúdskoarabského zástupce, se kterým se sešel v Bejrútu.

Premiér se v Rijádu sejde s králem Salmánem a korunním princem Muhammadem. Harírí je v Saúdské Arábii poprvé od své loňské rezignace, kterou nakonec stáhl.

Harírí v listopadu 2017 z Rijádu oznámil svou rezignaci, což vysvětlil sílícím vlivem šíitského Hizballáhu v libanonské vládě a strachem o svůj život. Média spekulovala, že Harírího k rezignaci přinutila Saúdská Arábie s cílem oslabit Hizballáh podporovaný Íránem. Teherán a Rijád jsou hlavními rivaly v regionu. Harírí nicméně po několika týdnech svou rezignaci odvolal.

Témata:  Saúdská Arábie Libanon EuroZprávy.cz Saad Harírí

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy