reklama

Masivní dřevěné dveře do chrámu před úsvitem otevřeli podle tradice staré několik set let dva klíčníci. Hned nato do chrámu, postaveném na místě, kde byl podle tradice ukřižován Ježíš Kristus, vstoupila první skupina poutníků.

Radnice Jeruzaléma nedávno dospěla k názoru, že církev městu dluží na daních 650 milionů šekelů (3,8 miliardy Kč). Jeruzalémský starosta Nir Barkat v úterý plán na vymáhání daní pozastavil a církvím to písemně potvrdil premiér Benjamin Netanjahu.

"Po intervenci předsedy vlády se církve těší na spolupráci s ministrem Hanegbim a se všemi, kdo milují Jeruzalém; zajistíme, aby se naše svaté město, kde křesťanská církev čelí výzvám, zůstalo místem, v němž mohou společně žít tři monoteistické církve," uvedlo vedení chrámu. Cachi Hanegbi byl v minulosti ministrem spravedlnosti, nyní řídí ministerstvo pro regionální spolupráci.

Netanjahuův úřad v dopise vysvětlil, že s církvemi bude o městských daních vyjednávat speciální výbor. Prohlášení úřadu také ujišťuje, že "Izrael je hrdý na to, že je jedinou zemí na Blízkém východě, kde mají křesťané a vyznavači všech ostatních náboženství svobodu vyznání". Podle izraelských sdělovacích prostředků se Netanjahu rozhodl pro intervenci ve sporu po nátlaku Vatikánu a zemí, kde se vyznává řecká ortodoxní církev - hlavně Ruska a Řecka - a rovněž evangelických kruhů, jež patří k tradičním oporám Izraele.