Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz naftových aut v Německu? Tamní tisk žije verdiktem o dieselech

Silnice
Silnice
Foto: Pixabay

Berlín - Německé deníky se dnes obsáhle věnují úternímu rozhodnutí Spolkového správního soudu o možných zákazech jízdy naftových aut. Zmiňují dopady na majitele aut a nutnost zavést takzvanou modrou plaketu, která rozliší mezi čistšími a špinavějšími vozy.

"Průjezd zakázán," píše na titulní straně list Süddeutsche Zeitung. Bulvární deník Bild zase volí v nadpisu slovní hříčku, která se dá vyložit dvojím způsobem: buď tak, že Německo je zemí dieselů, nebo oslů.

"Silně to zapáchá. Nejen v německých městech, ale především v ústředí koncernů ve Wolfsburgu, Ingolstadtu a Sindelfingenu," píše list Rhein Neckar Zeitung v narážce na centrály Volkswagenu, Audi a Mercedesu. "Protože odtamtud bossové po celé roky nechali z pásu sjíždět údajně čistá osobní naftová auta, která ve skutečnosti ovzduší zamořují," uvádí deník.

"Přiměřené je, nechat za dovybavení dieselových vozů platit výrobce," míní list Tagesspiegel. "Stálo by to dobrých 12 miliard eur. Kdy, když ne teď, jsou koncerny v hospodářské situaci, která jim umožní tyto náklady nést?" ptá se deník. Vláda podle něj nyní musí zavést modrou plaketu, která po celém Německu snadno umožní rozlišit mezi čistšími a špinavějšími diesely. Takový krok podporují i další listy.

List Sächsische Zeitung je zase přesvědčen o tom, že by politika konečně měla začít postupovat tvrději vůči automobilovému průmyslu, za jehož chyby zatím platili jen spotřebitelé. V tomto ohledu povede podle deníku i nynější rozhodnutí soudu - i když je pochopitelné - k nespravedlnosti. "Kdo si v uplynulých letech koupil drahé auto, učinil tak v pevném přesvědčení, že tento produkt splňuje všechny právní předpisy a bude zákonodárcem zcela a dlouhodobě akceptován. Tento závazný příslib najednou neplatí," píše deník.

Za největší poražené zákazů jízdy, kterým je třeba se ještě snažit zabránit, považuje majitele aut také list Stuttgarter Zeitung. Je tomu tak přesto, že se současným skandálem toho mají nejméně k dočinění.

Témata:  Německo automobilový průmysl noviny a tisk silnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy