reklama

Poslanci a kandidáti Fideszu dostali ze stranické centrály striktní příkaz, aby na sociálních médiích "neumísťovali žádné negativní, urážlivé materiály v souvislosti se Sorosem", uvedl opoziční list Magyar Nemzet s tím, že zmíněná instrukce se dostala redakci do rukou.

Po výrazné porážce kandidáta Fideszu ve volbě starosty ve městě Hódmezövásárhely se mezi činiteli věrnými Orbánovi začalo ozývat pochybování o účinnosti kampaně proti Sorosovi. "Měli bychom s tímto spíláním Sorosovi, které má úroveň základní školy, přestat," řekl například András Bencsik, šéfredaktor týdeníku Demokrata, blízkého vládě.

Volby v Hódmezövásárhelyi jsou považovány za významný test před parlamentními volbami. V těch se 106 ze 199 poslanců volí v jednotlivých volebních obvodech. Mandát v nich vyhraje kandidát, který získá nejvíce hlasů, což znamená, že se žádné případné druhé kolo nekoná. Nedělní vítězství nezávislého kandidáta Pétera Márkiho-Zaye, kterého svorně podpořily opoziční strany bez ohledu na různorodost svého zaměření, je významné právě z tohoto důvodu. Navíc Hódmezövásárhely bylo považováno za město Orbánova muže Jánose Lázára, ministra řídícího úřad vlády.