reklama

Ukbagabir (37) byl odsouzen za to, že v obchodě IKEA ve Švédsku ubodal 55letou ženu a jejího 28letého syna. Teď o všem promluvil v rozhovoru pro švédský časopise Expressen.

V den vraždy, 10. srpna 2015, se Ukbagabir podle svých slov „necítil se dobře". Novináři vyprávěl o tom, jak prošel třemi různými zeměmi, ve kterých byla celkem sedmkrát odmítnuta jeho žádost o azyl. Tvrdil, že pokud by byla jeho žádost opět zamítnuta, odešel by na Maltu. Poznamenal ale, že v té době neměl k dispozici hotovost.

Na otázku o vraždě a o tom, jak na to dnes myslí, neúspěšný žadatel o azyl řekl: „Sh*t happens! Chápu, že to není dobrá věc. Ale chci na to zapomenout.“ Použil přitom vulgární anglickou frázi, která by se dala přeložit jako „stane se“.

Ukbagabir také uvedl, že nezabil pár proto, aby mohl zůstat ve Švédsku ve vězení. „Není to tak. Nebylo to dobré. Je to nedorozumění a nevnímal jsem důsledky. Dnes bych to neudělal. Teď je to něco, s čím žiji. Tak to prostě je. Už se stalo,“ cituje jeho slova magazín.

Novinář se neúspěšného žadatele o azyl také zeptal, proč náhodně vybral dva nevinné lidi, které zabil. „V hlavně se mi objevila myšlenka, že půjdou do ráje a setkají se s Bohem,“ odpověděl migrant.

Ukagsabir už skoro rok přesvědčuje švédskou vládu, aby jej vrátila do Eritreje. Chtěl by si prý trest odsedět ve své domovské zemi. A přestože experti a právníci odsoudili situaci v eritrejských věznicích, 37letý muž říká, že se chce vrátit. 

„Nebojím se být vězněn v Eritreji. Znám svou zemi. Cokoliv se tam stane, přijmu to. Záleží na rozhodnutí Boha,“ řekl. „Největší chybou mého života bylo opustit Eritreu. Tato země není pro mě. Zkusil jsem se vše, abych tady mohl zůstat, ale teď si uvědomuji, že sem nepatřím. Moje místo na zemi je v Eritrei,“ dodal.