reklama

O případu, za nímž zřejmě stojí ruská skupina APT28, dnes informovaly deník Süddeutsche Zeitung nebo agentura DPA. Důkazy, že za útokem jsou ruští hackeři, nejsou podle německých médií stoprocentní, ale existují indicie ve formě serverů využitých k útoku nebo napadených cílů.

Hackerům se podařilo nabourat do speciálně zabezpečené sítě německé vlády, která slouží k výměně informací mezi vládními úřady sídlícími v Berlíně a bývalém hlavním městě Bonnu. Využívají ji například kancléřství, ministerstva nebo bezpečnostní úřady.

Útok, při němž se hackerům do sítě podařilo dostat škodlivý software, byl odhalen v prosinci. O jak rozsáhlé napadení šlo, si ještě nejsou němečtí činitelé zcela jisti. Vyloučena není ani možnost, že se hackeři dostali do celé sítě. Vyšetřování má nyní na starosti Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) a německá civilní kontrarozvědka - Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV).

Německé úřady - stejně jako instituce dalších zemí - čelily havkerským útokům i v minulosti. Například v roce 2015 se terčem stal Spolkový sněm. Napadení klíčové sítě může mít ale potenciálně výrazně dramatičtější dopady.

Spolková vláda registruje denně asi 20 vysoce specializovaných útoků na své počítače. Zhruba za jedním útokem týdně stojí podle ní tajné služby.